Tokom 18. i 19. veka u Somboru osnovane su mnoge institucije kulture i obrazovanja: pozorište, biblioteka, srpska i mađarska čitaonica, istorijsko društvo (preteča muzeja), istorijski arhiv… Srpsko pevačko društvo, koje danas nosi ime Somborsko pevačko društvo, osnovano je 1870. godine i ima svoju zgradu na glavnom somborskom šetalištu, na Trgu Svetog Đorđa 4. Za sve vreme trajanja, Društvo je ostavilo dubok trag u somborskoj i svetskoj kulturnoj baštini Somborsko Pevačko Društvo.

Jedan od najvećih kompozitora srpske muzike, Petar Konjović, rođen je u Somboru, tu je živeo i radio, a izrekao je rečenicu koja i danas karakteriše grad: „Naš grad se uvek razlikovao od drugih i odlikovala ga je miroljubivost i dobri građani. Sve što je kod nas urađeno, svojstveno je i sve što se važno desilo, postignuto je mirnim putem.”

Cilj Društva je primena kulturnih vrednosti na druge aspekte svakodnevnog života poput timskog rada ili takmičarskog duha, promovisanje multietničke i interkulturalne vrednosti u društvu kao i podizanje kapaciteta i ostvarivanje napretka u radu i međusobnoj saradnji sa kulturnim institucijama, nevladinim organizacijama i udruženjima. U toku je izrada strategije Društva kao budućeg Centra za neformalno muzičko obrazovanje dece i mladih.

Dečiji muzički festival Šareni Vokali nastao je 2010. godine u sklopu obeležavanja 140. godina Somborskog Pevačkog Društva. Nastavljajući tradiciju dečjeg muzičkog stvaralaštva koje se neguje u okviru našeg Društva vodimo vas u obojeni svet savremene muzike za decu.

Ono što nas razlikuje od drugih festivala dečje muzike jeste nagrađivanje isključivo dečjih talenata i njihovih vokalnih sposobnosti. Deca pevači su u prvom planu, te se vodi računa o interpretaciji, intonaciji i scenskom nastupu svakog učesnika. Takmičenje se izvodi po uzrasnim kategorijama u kojima se određuje 1., 2. i 3. nagrada stručnog žirija, kao i nagrada za interpretaciju i Gran pri Festivala - Šareni Vokal za godinu u kojoj se Festival održava. Zaokruživanjem favorita na šarenom listiću i publika dodeljuje svoju nagradu.

Boje su naša najveća inspiracija. Bojama se može oslikati raspoloženje i svako može izabrati boju koja ga najlepše opisuje. Tako dečji vokal poseduje svoju jedinstvenu nijansu, ono je najčistije i najvedrije. Otuda Šareni Vokali imaju jedinstven vizuelno zvučni identitet koji se neguje i u okviru Gradskog dečjeg hora Šareni vokali Somborskog pevačkog Društva. Horom diriguje Marija Hajnal Stošić, idejni tvorac i umetnički direktor Festivala, a uz svesrdnu podršku bivše predsednice Somborskog pevačkog društva (2012-2014), Bijanke Matić.

„Zaboravite sve probleme
Zaboravite sve dileme
Svi na noge da ste odmah stali
Pevaće vam Šareni Vokali!
Pustite sad sve druge priče
Ionako sve jednako liče
Mi smo nešto sasvim drugo
Pevamo i lepo i dugo!
Ozarena lica vaša
Najveća su radost naša
Slušajte i veliki i mali
Pevaju vam Šareni Vokali!
Naše su sve boje sveta
i u njima svaki glas cveta!“

Vaši domaćini

Gradski dečji hor Šareni vokali


Prijatelji festivala

                                      
 
             

          

    

To Top ↑